Blog

Baan vinden met LinkedIn – de 7 beste tips

LinkedIn is een gratis internetdienst, waar mensen een pagina kunnen aanmaken waarop ze informatie over hun zakelijke leven plaatsen. Door je te verbinden met met je zakelijke en persoonlijke connecties, ontstaat er een virtueel netwerk. Ook bestaan er groepen op LinkedIn waarin vakgenoten informatie met elkaar uitwisselen.

LinkedIn kun je op verschillende manier gebruiken om je droomwerk te realiseren:

1. Je CV is vindbaar voor iedereen, ook voor recruiters

Door het aanmaken van je openbare profiel op LinkedIn hebben allerlei mensen inzage in je CV en andere informatie die je aan je profiel hebt toegevoegd. Hierdoor heb je kans dat recruiters of opdrachtgevers die op zoek zijn naar iemand zoals jij, op je profiel terecht komen en je benaderen voor een baan of klus.

2. Ideeën opdoen

Op de profielen van mensen die succesvol zijn in het werk dat jij ambieert, kun je zien welke stappen ze hebben gezet om daar te komen. Ook kun je ideeën opdoen voor potentiële werkgevers en opdrachtgevers. Zo kun je onderzoeken waar je rolmodellen nu werken en waar en in welke functies ze eerder hebben gewerkt.

3. Vacatures vinden

LinkedIn wordt vooral om vacatures op te plaatsen voor specialistische functies voor hogeropgeleiden gebruikt. Ook worden binnen de groepen op LinkedIn vacatures gepubliceerd. Het is dus een goed idee om de vacature-postings van interessante bedrijven en job-secties van groepen binnen je vakgebied goed in de gaten te houden op LinkedIn.

4. Je vakkennis op peil brengen of houden

Op de groepen van LinkedIn wordt informatie gedeeld die je hooguit in gespecialiseerde vakbladen tegenkomt. Met één groot verschil: je kunt hier zelf vragen in de groep gooien. De beste plek daarvoor is de sectie “Discussions” die je in iedere groep vindt, of in de sectie “Answers” (te vinden bij “More”)De antwoorden die je krijgt, kunnen je een schat van informatie geven. Informatie waar je anders je vakgenoten voor op één plek zou moeten zien te krijgen én toegang tot ze kunnen rkijgen.

5. Je marktwaarde testen

Binnen deze zelfde groepen kun je ook vragen stellen over je huidige marktwaarde, je positie op de arbeidsmarkt, of de stappen die je te zetten hebt om een expert in je vakgebied te worden. Je zult zien dat groepsgenoten graag bereid zijn om je te helpen en je met liefde de informatie geven die je zoekt.

6. Voorbereiden op sollicitatie- en netwerkgesprekken

Heb je een afspraak voor een gesprek dan kun je op LinkedIn de medewerkers van het bedrijf opzoeken om meer te weten te komen over hun achtergrond en de inhoud van hun werk. Ook krijg je misschien een beter idee van de bedrijfscultuur door de toon en inhoud van de profielen te analyseren. Daarnaast hebben bedrijven vaak een eigen pagina op LinkedIn waar je soms andere informatie vindt dan je op de website van het bedrijf kunt vinden.

7. Je netwerk opbouwen en effectief gebruiken

Met LinkedIn is het makkelijk om oud-collega’s en oud-studiegenoten terug te vinden. Zij kunnen nu belangrijke posities, informatie en connecties hebben die je verder kunnen helpen in je zoektocht naar een baan of nieuwe klus. Ook kun je mensen die je op een training of borrel tegen bent gekomen, eenvoudig toevoegen aan je lijst van contacten. Zo wordt de stap tot een vervolgafspraak een stuk kleiner. Doordat je snel meer over iemand te weten kunt komen, kun je veel effectiever met je contacten omgaan. Ook heb ik al een aantal netwerkgesprekken overgehouden aan discussies met andere leden binnen groepen. En daardoor waardevolle contacten en zelfs opdrachten.

Wil je meer hulp bij solliciteren? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan voor sollicitatiecoaching! Ook is het handig om te weten hoe jouw loopbaanplan maakt, zodat je jouw droombaan kunt bereiken.

Yes, call me for a free intake!