Blog

Omgaan met ontslag: hoe doe je dat?

Je baan verliezen is een ingrijpende gebeurtenis. Of je ontslag nou onverwacht komt, of juist een lange aanloop heeft: het is een life changing event. Je zekerheden verdwijnen en plannen die je voor de toekomst gemaakt hebt, worden in de war gegooid. Dat kan veel stress veroorzaken. Natuurlijk bepalen de reden van je ontslag en de manier waarop het gebeurt, hoe groot de impact op je leven is. Misschien wordt je er erg onzeker van, omdat je aan jezelf begint te twijfelen. Misschien ben je blij dat je van je baan af bent, maar waarschijnlijk doet het hoe dan ook pijn.

Daarom geef ik je graag een paar tips die helpen om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Hoe ga je dus goed om met je ontslag?  Misschien zorgen deze tips er zelfs voor dat het verliezen van je baan juist positief blijkt te zijn.ontslagen worden door werkgever

Laat je gevoel toe

Gevoelens van onzekerheid of schaamte horen erbij. Probeer je gevoelens niet weg te stoppen maar laat ze toe. Door ze bewust te doorleven, ook al is het nog zo moeilijk, zul je merken dat ze langzaam minder worden. Neem de tijd om je terug te trekken en stil te staan wat je ontslag met je doet.

Praten helpt

Praat over je ontslag, vooral met mensen die dichtbij je staan. Laat je gevoelens zien en vertel waarom je het moeilijk vind. Zo kun je je ontslag verwerken en een plekje geven. Deel ook je zorgen over de toekomst en financiën. Alleen al het uitspreken van je gevoelens en gedachten hierover kan opluchten.

Goede overeenkomst

Neem de tijd, of sterker nog, eis de tijd, om tot een goede overeenkomst te komen met je werkgever. Zoek daarbij ook juridische ondersteuning, als je het lastig vindt. Onderteken nooit direct een ontbindingsovereenkomst, maar laat de voorstellen zwart-op-wit zetten en neem de tijd om er over na te denken en advies in te winnen.

Neem de tijd

Ontslag is voor de meeste mensen echt een rouwproces. En net als bij het verwerken van een overlijden, kost dat tijd. Je hebt waarschijnlijk een band op gebouwd met collega’s, hebt je plek gevonden in je organisatie en nu gaat dat ophouden. Neem de tijd voor erkenning en acceptatie van negatieve gevoelens en zoek hulp als je merkt dat je het niet meer redt.

Benader de situatie rationeel

In het begin is het misschien lastig, maar het helpt om rationeel naar de situatie te kijken: die reorganisatie zat er nou eenmaal aan te komen, of de situatie op je werk was ook niet meer houdbaar. Ik zie vaak dat de angst voor een  verandering waar je niet voor gekozen hebt, verzet oplevert. Maar als je dieper gaat kijken naar hoe lekker je je in je werk zit, zeker als het niet om een reorganisatie gaat, dan was er meestal geen match meer met je werkgever. Onderzoek gedachten die je stress geven met de vraag: “Kan ik absoluut zeker weten dat dit waar is?” Door je ontslag rationeel te benaderen voorkom je dat je meegesleept wordt door negatieve emoties.

ontslag op staande voet
Blijf zelf wel rationeel

Neem goed afscheid

Sluit je werkzaamheden goed af zodat je niet meer hoeft te piekeren over losse eindjes. Dus ook al zie je er tegen op: ga naar je eigen afscheidsfeest. Dat is belangrijk om de periode bij je werkgever af te sluiten en met opgeheven hoofd verder te gaan. Nodig desnoods ook je eventuele klanten uit, want die ga je vast nog wel eens tegenkomen in de toekomst.

Zorg goed voor jezelf

Ja, en dan zit je thuis en heb je zeeën van tijd. Maar echt ontspannen ben je waarschijnlijk niet. Juist daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Veel mensen functioneren het beste wanneer ze structuur in hun leven hebben. Misschien vind je het prettig om een vaste dagindeling voor jezelf te bedenken. Sta bijvoorbeeld iedere dag om een vaste tijd op. Hou jezelf bezig met positieve dingen zoals sport en gezond eten. Zo blijf je fit en houd je een positieve mindset.

Zie de kansen

Stiekem altijd gedroomd van een baan in een hele andere sector? Dit is je kans! Start met je carrière switch! Je kan je ontslag aangrijpen om te evalueren: wat wil ik in mijn leven? Stel jezelf vragen zoals: waar ben ik goed in? Wat motiveert mij? Probeer niet te veel te blijven hangen in wrok en oud zeer. En wie weet beland je hierna in een baan die veel beter bij je past. Zeker als je te lang bij je werkgever zat, is die kans groot.

Verder solliciteren

Dan is het tijd om te solliciteren op nieuwe banen. Zelfs als het niet direct noodzakelijk is, kan het fijn zijn. Je gaat weer concreet aan de slag met je eigen toekomst. Bij het sollicitatiegesprek is het verstandig om niet te veel in te gaan op je ontslag. Focus vooral op de redenen waarom je bij deze nieuwe werkgever aan de slag wil.

Wil je meer tips over hoe je het beste om kunt gaan met ontslag? Bekijk hier hoe we je verder op weg helpen door middel van ons outplacement traject.

Ja, bel mij voor een gratis intake!