Blog

Sollicitatiegesprek: kleding voor mannen

In mijn vorige blog heb ik uitgebreid stilgestaan bij hoe vrouwen zich het beste kunnen kleden voor een sollicitatiegesprek. Ondanks dat ik toen zei dat mannen het ‘lekker makkelijk’ hebben, leek het me toch wel een goed idee om ook wat tips te geven voor mannen. Want ook voor mannen geldt dat het oordeel binnen 30 seconden is gevormd. De eerste indruk is dus alles bepalend!

Heren, suit up!

Tenminste, dat denken veel mannen wanneer ze naar een sollicitatiegesprek gaan. Want met een pak kan je nooit de plank misslaan toch? Tegenwoordig gaat dat verhaal ook weer niet helemaal op. Dat is namelijk helemaal afhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert, en de bedrijfscultuur. Ga je voor een managementfunctie, dan raad ik je wel aan om een pak te dragen. Maar solliciteer je naar een functie als vrachtwagenchauffeur, dan is het een beetje raar wanneer je in driedelig grijs komt opdagen. Vaak is dan een nette broek (al dan niet een pantalon) met een keurig overhemd al voldoende.

Let er wel op dat je beter wat over-dressed kunt zijn dan under-dressed. Maar overdrijf het niet. Kom je in driedelig grijs en de medewerkers lopen op slippers, dan kan het best zijn dat je de functie niet krijgt omdat ze bang zijn dat je niet in het team past. Een beetje over-dressed kan geen kwaad. Het laat zien dat je het gesprek serieus neemt en dat je je best hebt gedaan om goed voor de dag te komen.

man met stropdas

Kledingstijl bij een sollicitatie

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat je je beter ook wat conservatief kunt kleden, dan heel erg uitgesproken. Laat je kwaliteiten en ervaring voor zich spreken in plaats van je kleding. Een pak is dan ook een veilige keuze. Met of zonder stropdas. Bij de meeste functies is een stropdas niet meer nodig, maar uiteraard wel als je naar een management- of directiefunctie solliciteert. Of een functie waar je veel klantcontact hebt, zoals bij een bank of advieskantoor. In de zomermaanden kan je er voor kiezen om je colbert achterwege te laten.

Kleur van je kleding

Bij een wat conservatieve stijl horen ook de meer neutrale kleuren. Ga je voor een pak, kies dan voor donkerblauw of grijs gecombineerd met een wit overhemd. Kies voor een effen kleur zonder motief in je pak, want dat kan de aandacht afleiden van het gesprek. Ook de stropdas kan je beter rustig houden, al kunnen een subtiel streepje of stipje dan weer wel. Zolang het maar niet heel erg uitgesproken is, omdat de stropdas het eerste is wat je ziet bij de man.

Stijl van het pak

Draag je een pak dan moet die wel goed zitten. Er is bijna geen grotere afknapper dan een slecht zittend pak. Zorg er dus voor dat je pak goed bij je lichaamsbouw past en aansluit. Voor een moderne look, kies je voor een ‘single-breasted’ pak. Dat betekent met één rij knoopjes. Twee is meer van nu, maar drie knopen kunnen ook nog steeds goed. Bedenk wel dat je altijd het onderste knoopje los laat. Als je gaat zitten, maak je alle knopen los, zodra je gaat staan, dan knoop je ze weer dicht.

Man in pak

Zorg voor nette sollicitatiekleding, mannen!

Zoals ik in het begin al zei, is je kledingkeuze ook afhankelijk van het bedrijf waarvoor je solliciteert. Bij een bank is het heel normaal dat je in pak komt. Een hip marketingbureau kan daar weer heel anders over denken. Maar wat je sollicitatiekleding ook is, als het maar verzorgd is. Keurig gestreken en geen vlekken.

Om af te sluiten geef ik je graag nog een paar andere tips mee om je eerste indruk compleet te maken:

  • Match stropdas, riem en schoenen met elkaar
  • Zorg dat je stropdas goed geknoopt is
  • Zorg dat je jezelf geschoren hebt en dat je haar er verzorgd uitziet
  • Zorg voor geknipte en schone nagels
  • Draag geen zware aftershave
  • Neem een schrijfmap mee en een pen om aantekeningen te kunnen  maken
  • Vermijd felle kleuren en accessoires die de aandacht afleiden van waar het om gaat: jou!

Al met al is nog steeds het beste advies om sollicitatiekleding te dragen waar jij je prettig in voelt. Dan kan je pas écht een onuitwisbare eerste indruk maken! Lees meer over de do and don’t tijdens een sollicitatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ja, bel mij voor een gratis intake!