Blog

Weet jij wat je competenties en vaardigheden zijn?

In bijna elke vacaturetekst en functieprofiel kom je ze wel tegen: een lijst met competenties en vaardigheden die de werkgever van jou verwacht. Het is dan aan jou om te bepalen of deze eigenschappen bij je passen. En, herken je jezelf in het gevraagde profiel? Mooi, maar dan volgt wel gelijk de volgende uitdaging: jouw competenties en vaardigheden duidelijk naar voren laten komen tijdens je sollicitatie.

Wat zijn competenties en vaardigheden?

Maar voor dat het zover is, moet je dus eerst voor jezelf wel helder op het netvlies hebben wat jouw persoonlijke competenties en vaardigheden zijn. Deze twee termen worden overigens vaak door elkaar gebruikt, terwijl het toch echt twee verschillende dingen zijn. We leggen de verschillen tussen competenties en vaardigheden aan je uit.

Vaardigheden

Wanneer je ergens vaardig in bent, dan ben je ‘bekwaam om bepaalde handelingen uit te voeren of om een probleem op de juiste manier op te lossen’. Een automonteur weet bijvoorbeeld hoe hij (of zij natuurlijk) de bougies van een motor moet vervangen. En als kok weet je hoe je het beste een biefstuk kan bakken, zodat die heerlijk sappig op het bord van de gast terecht komt. Dat zijn vaardigheden. En die kan je jezelf aanleren.

Competenties

Competenties gaan net iets verder. Een competentie is namelijk een combinatie van jouw kennis en – daar zijn ze weer – vaardigheden. Je zou kunnen zeggen dat het eigenlijk aangeleerd gedrag is. Je wordt namelijk niet resultaatgericht geboren, dat leer je in de loop der jaren. En je wordt ook niet tweetalig geboren. Of je wordt zo opgevoed of je leert de tweede taal later op school. Dat is ook het mooie van competenties. Iedereen kan het leren. Als je jezelf maar heel bewust er toe zet én er hard voor werkt.

Competenties, vaardigheden en je karaktereigenschappen zijn trouwens wel grotendeels met elkaar verweven. Leidinggeven bijvoorbeeld kan je leren, maar ben je introvert, bescheiden of zelfs wat verlegen, dan moet je jezelf afvragen of een leidinggevende functie jouw droombaan is.

Competenties en vaardigheden

Verschil competenties, vaardigheden en talent

Talent daarentegen is wel aangeboren. Maar je kan je talent pas optimaal benutten wanneer je je vaardigheden en competenties verder gaat ontwikkelen. Al is talent natuurlijk geen vereiste om dan pas iets nieuws te leren. Laat je bijvoorbeeld zeker niet tegenhouden om Spaans te leren, terwijl je eigenlijk een wiskundeknobbel hebt en je niet vooraan stond toen de talenknobbels werden uitgedeeld. Ja, als je er talent voor hebt, is het een stuk makkelijker om je vaardigheden en competenties te ontwikkelen. Maar passie is zeker zo belangrijk. Daarmee bepaal je in de eerste plaats wat voor werk bij je past, wanneer je passie voor je werk verdwenen is kan het handig zijn om je te verdiepen in een carrière switch.

Toon de wereld jouw competenties en vaardigheden!

Zoals gezegd, is het belangrijk om voor jezelf helder te hebben wat jouw persoonlijke competenties en daarbij behorende kennis en vaardigheden zijn, voordat je gaat solliciteren. Je cv en motivatie zijn in eerste instantie het aangewezen moment om de recruiter ervan te overtuigen dat jouw eigenschappen perfect aansluiten bij wat er gevraagd wordt in het functieprofiel. Mag je op gesprek komen? Bereid dan voorbeelden voor waaruit jouw competenties en vaardigheden duidelijk blijken. En wie weet kan je dan zomaar aan de slag met jouw droombaan!

Wat zijn jouw competenties en vaardigheden? Weet je het niet? Wellicht is loopbaancoaching dan iets voor jou!

Ja, bel mij voor een gratis intake!