Blog

3 redenen waarom je niet op vacatures moet reageren

solliciteren vacatures

Wat doe je als eerste als je besluit op zoek te gaan naar een nieuwe baan? Drie tegen een dat je zegt: kijken op internet naar vacatures. Dat is dan ook wat de meeste mensen doen. 80% van de mensen zelfs. Maar is dat terecht? In de afgelopen elf jaar dat ik mensen begeleid bij het vinden van nieuw werk, zie ik dat het reageren op vacatures steeds minder effectief is geworden. Inmiddels wil ik het nog scherper stellen: zoeken naar vacatures kan je kans op een baan verkleinen. Baat het niet, dan schaadt het wél.

Onzin? Nee hoor. Ik heb vaak genoeg bij klanten gezien wat er bij ze gebeurt als je op zoek zijn naar werk en zich voornamelijk richten op het vinden van vacatures. En inmiddels heb ik het ook zelf ervaren. Ik zal je uitleggen hoe het zit.

1. Je concurrentie is enorm

Omdat 80% van de mensen hoofdzakelijk op vacatures reageert en er een trend is dat bedrijven steeds minder hun vacatures op vacaturessites plaatsen, is er veel concurrentie op de  vacatures die wél op internet te vinden zijn. De vijver is kleiner geworden en er wordt veel gevist. Terwijl slechts 10% van de mensen op die manier aan het werk gaat.

Je moet je voorstellen dat het moeilijker is om te winnen van 379 medesollicitanten dan van 3. Dus als jouw profiel niet tenminste 90% matcht met de vacature, dan leg je het in de meeste gevallen af ten opzichte van concurrenten.

2. Je gaat je in bochten wringen waar je niet in past

Als je op een gegeven moment op een punt bent aangekomen, dat je geen interessante vacatures meer kunt vinden, dan is de kans groot dat je gaat kijken naar de vacatures die er wél zijn, en hoe je daarin zou kunnen passen.

Ik geef je een voorbeeld. Eens in de zoveel tijd solliciteer ik op een vacature, omdat ik feeling wil houden met waar ik mijn klanten in adviseer. Ik was daarom net aan het kijken naar vacatures waar ik voor in aanmerking kom: coach, loopbaanbegeleider, outplacementconsultant enzovoort.

Ik heb diverse vacaturesites afgestroopt maar kwam eigenlijk niks tegen wat me interesseerde. Al gauw betrapte ik mezelf erop dat ik naar aanverwante vacatures aan het kijken was: sales coach, agile coach en serieus aan het overwegen was om daar maar op te schrijven. Wacht! Sales coach? Wat ben ik aan het doen? Ik heb wel wat ervaring met het coachen van startende ondernemers in het voeren van verkoopgesprekken, maar niet het aansturen van een sales team in het bedrijfsleven.

Als ik er toch op reageer, omdat er verder weinig te krijgen is, en ik weet me erdoor heen te bluffen (al is het me een raadsel waarom ik dat zou willen) en word op wonderbaarlijke wijze aangenomen dan kan het eigenlijk alleen maar verkeerd aflopen. En die kans dat op nét niet vacatures gaat reageren is groter als je via vacaturesites gaat zoeken. Je kunt ook altijd onderzoeken of je toe bent aan een carrière switch wanneer je veel kijkt naar vacatures die niet aansluiten op je vorige functie. En het reageren op dat soort vacatures heeft nog een ander nadeel:

3. Je gelooft minder in je eigen kans op een baan: een selffulfilling prophecy

Hoewel ik helemaal niet op zoek ben naar een baan, merkte ik het effect op mezelf: Ik raakte ontmoedigd. ik ging kijken hoe banen die ik niet wilde toch aan mezelf kon verkopen. Mijn stemming zakte behoorlijk. En ik ben niet eens echt op zoek!

Ik heb het uiteindelijk opgegeven, maar heb een zeer waardevolle les geleerd. Het maakt het zo helder dat wat ik altijd tegen klanten zeg, écht zo is. Namelijk het vinden van de perfecte baan gaat je niet lukken op vacaturesites. Ook al zoek je werk waar wel veel vacatures voor op internet zijn: Hou er mee op. De kans dat je op een plek terecht waar je het helemaal naar je zin hebt, is groter, vele malen groter als je kiest uit alle banen en bedrijven die er zijn, in plaats van de kleine selectie die er op vacaturesites te vinden is.

Maar zoals gezegd, het is niet alleen nutteloos maar het kan je kans op een baan zelfs kleiner maken. Wat denk je dat het doet met je zelfvertrouwen als je ontmoedigd raakt door een vermeend gebrek aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt? Wat denk je dat het doet met je vermogen om ontspannen een gesprek in te gaan als je eindelijk wordt uitgenodigd voor de enige leuke baan die je in weken op internet bent tegengekomen?

Ik ben benieuwd of ik je ervan heb weten te overtuigen dat je beter niet naar vacatures kunt gaan zoeken. Laat het maar weten! Nou vraag je je misschien af wat je dan wél moet doen. Dat leg ik uit in een volgende blog.

PS Het is zo belangrijk om op de juiste manier op zoek te gaan naar een baan dat ik er een boek over heb geschreven: “Nooit meer solliciteren. Hoe je de aan verovert die écht bij je past”. Als je stap uitgelegd wil krijgen wat je moet doen, bestel het boek op Bol.com.

Ja, bel mij voor een gratis intake!