Blog

7 Tips voor een goed CV

Voor werkgevers is het vaak onmogelijk om met alle kandidaten een gesprek te voeren. Bij gewilde vacatures ontvangen werkgevers soms wel honderden sollicitaties. Ze moeten dus een selectie maken. Voor de eerste selectie van interessante kandidaten gebruiken werkgevers het curriculum vitae (CV). Maar het CV is niet de kandidaat. Ofwel, sommige sollicitanten zullen beter zijn dan hun CV doet vermoeden. Andersom komt ook voor.

Aan jou dus de taak om jezelf zo te presenteren dat je een goed beeld schetst van jezelf, op een manier die overtuigt en je onderscheidt. De tips in dit artikel helpen je hierbij. Als je deze tips goed toepast, maak je de kans op een uitnodiging een stuk groter.

Op de vacature toegesneden

Wat je kansen op een uitnodiging vergroot is het CV toesnijden op de vacature. Neem zoveel mogelijk informatie op die relevant is voor de functie waar je voor solliciteert. Omdat je in je werkverleden misschien veel verschillende taken had, is het lastig om compleet te zijn in je CV. Dat hoeft ook niet. Neem de informatie op die laat zien dat je profiel aansluit op de functie. De rest laat je achterwege. Dit kun je gemakkelijk doen door een basis-CV op te stellen waarin je wél alles wat je gedaan hebt vermeldt. Vervolgens verwijder je bij iedere sollicitatie wat niet van belang is in de functie die je wil. Zo is het voor de selecteur makkelijker te zien dat je een goede match bent.

Het belangrijkste eerst

Overtuig de lezer zo snel mogelijk. Een standaard format voor een CV kan je helpen om alle belangrijke informatie op je CV op te nemen. Ben je klaar, kijk dan eens goed naar de verschillende onderdelen. Welke informatie gaat het meeste indruk maken op de werkgever die je probeert te overtuigen? Is dat je opleiding? Je werkervaring? Je stage-ervaring? Zet dit bovenaan. Want hoe sneller de lezer ervan overtuigd raakt dat jij een goede bent voor de functie, des te groter is je kans dat je CV aandachtig gelezen wordt en je op de stapel ´uitnodigen´ terecht komt.

Wees persoonlijk

Laat zien wie je bent en wat belangrijk voor je is. Dat is net zo belangrijk als de zakelijke informatie over je competenties, opleiding en ervaring. Ook selecteurs zijn mensen. Mensen met een interesse voor andere mensen. Voor hen is het dus prettig om een beeld van je te krijgen door je CV. Neem daarom naast alle zakelijke informatie over je competenties, opleiding en ervaring ook wat tekst op over wie je bent en wat belangrijk voor je is. Dat kun je doen in je profieltekst (tip: zet deze bovenaan je CV, net na je persoonlijke gegevens!) en onder het kopje interesses, hobby’s of overige informatie. Ook kun je bij je werkervaring opschrijven wat je het leukste vindt of vond aan je werk.

Herkenbare taal

Gebruik zoveel mogelijk woorden voor je functietitel en werkzaamheden die voor iedereen herkenbaar zijn. Tegenwoordig zie je veel creatieve functiebenamingen, vooral in grote bedrijven. Voor degene die je CV leest, is het daarmee niet altijd even duidelijk wat je precies deed. Een voorbeeld: in een bekend re-integratiebedrijf, heten de re-integratiecoaches jobcoach. Dit is een term die in deze bedrijfstak wordt gebruikt voor coaches die mensen met een arbeidshandicap begeleiden. Verwarrend als je deze functietitel in je CV gebruikt en je deze ervaring niet hebt. Let ook op de termen die gebruikt worden in de vacaturetekst en laat die terugkomen. Gebruik ook andere sleutelwoorden die hetzelfde zeggen, zodat je niet papegaait.

Het juiste format

Nog steeds is het chronologische CV het meest gangbaar. Selecteurs zijn dit format het meest gewend. Omdat ze weten welke informatie ze waar kunnen vinden, kunnen ze snel een beeld van je te krijgen. Als je ervaring hebt in het vakgebied waar je in solliciteert, kun je je CV prima chronologisch opbouwen.

Ben je aan het switchen naar nieuw werk, dan werkt een competentiegericht CV beter. In een chronologisch CV is direct duidelijk dat je ervaring niet aansluit op de vacature. In deze nieuwere vorm van een CV geef je per competentie die belangrijk is voor de baan die je zoekt aan welke ervaring je ermee hebt. Zet de competenties die relevant zijn voor je nieuwe baan wel onder iedere functie (in chronologische volgorde), anders lijkt het alsof je gaten aan het wegpoetsen bent.

Vormgeving

De vormgeving in je CV kan het verschil maken tussen wel en niet uitgenodigd worden. Gebruik veel wit om een CV makkelijk scanbaar te maken. Gebruik een lettertype dat goed leesbaar is en professioneel oogt. Met Verdana (lettergrootte 10) of Arial (lettergrootte 10 of 11) zit je altijd goed. Times New Roman werd een aantal jaar geleden veel gebruikt en oogt daarom iets minder modern. Heb je een beroep waarin creativiteit vereist, dan kun je daar natuurlijk vanaf wijken. En je creativiteit in je CV laten zien. Een bijzondere vormgeving trekt sowieso meer aandacht. Bijvoorbeeld met een eigen logo of monogram. Tot slot: wees consistent. Pas overal hetzelfde aantal witregels na bepaalde onderdelen toe en zorg dat alles dezelfde inspringing maakt. En, ook belangrijk, creëer eenheid met de uitstraling van je brief.

En tot slot

Laatste tip: zorg dat je CV helemaal in orde is wat betreft spelling en stijl, dat alle zinnen goed lopen.

Lees meer over de do and don’t tijdens een sollicitatie.

Wil je zo snel mogelijk een nieuwe baan? En een coach die je de beste tips geeft bij solliciteren? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan voor sollicitatiecoaching!

 

Ja, bel mij voor een gratis intake!