Blog

Wat vertellen onze klachten ons?

Een bijzonder onderdeel van mijn werk is mensen die uitgevallen zijn, weer fit helpen worden voor hun werk. Daarbij werk ik met hun fysieke en emotionele klachten. Maurits is zo’n klant die uitgevallen is. Veertiger, harde werker, de topperformer van het high end consultancy bureau waar hij voor werkte. Tot op een dag de koek op was en hij ineens met een burn-out thuis zat.

Als hij bij me komt, is hij al een stuk op weg met zijn herstel. We gaan dan ook op onderzoek naar zijn wensen en drijfveren, zijn essentie en purpose. En in gesprek met zijn intuïtie heeft hij binnen enkele sessies heeft hij helder wat hij wil doen: een eigen bedrijf starten. Hij gaat er voortvarend mee aan de slag, een bedrijfsplan is zo af en onze sessies worden steeds korter. Toch klaagt hij steeds over zijn gezondheid: door zijn restless legs slaapt hij slecht. En daardoor is er minder voortvarendheid in het opstarten van zijn business.

Veel klanten die zo’n fysieke klacht hebben, willen daar zo snel mogelijk vanaf. Dat heb ik zelf ook, als ik wat heb, en Maurits is niet anders. De restless legs en bijkomende slapenloosheid storen hem en hij wil dit zo snel mogelijk opgelost hebben. Hij beschrijft me wat hij allemaal al heeft geprobeerd, en dat niets nog heeft geholpen.

Ik stel voor om zijn intuïtie te raadplegen over waarom deze symptomen er zijn en wat die willen vertellen. Een alternatieve manier weet, die misschien kan helpen om meer licht te schijnen op de oorzaak, maar waarvan ik niet kan zeggen of het werkt. Een pijntje of ontsteking, een blessure of virus: fysieke klachten zien we al gauw als een last waar we zo snel mogelijk met medicijn of behandeling vanaf moeten. Maar deze klachten zijn er niet voor niets. Als je lichaam ergens piept of kraakt, dan is er ergens iets uit balans. En anders dan symptoombestrijding te doen, geloof ik dat we beter kunnen kijken naar wat er dieper speelt.

Wat die dieperliggende oorzaak is, en wat er voor nodig is om ermee te stoppen, dat wil ik graag met hem onderzoeken. En niet door vragen te stellen, maar door in gesprek te gaan met een dieper deel van hem, dat over meer wijsheid beschikt dan zijn mind.

Maurits wil er graag vanaf dat hij bereid is om mijn experimentele werkwijze een kans te geven. Ik zeg hem: “Ik weet niet of dit gaat werken, en waarschijnlijk is het sowieso niet in 1 sessie klaar. Maar laten we kijken hoe ver we komen.”

Dan vraag ik : “Hallo restless legs, welkom! Ik weet niet precies waarom jullie er zijn, maar ik denk dat jullie Maurits willen beschermen, klopt dat?” Ik vraag Maurits om niks anders te doen dan te luisteren naar zijn intuïtie. Na een tijdje zegt die” ”Ja, dat klopt.” Ik vervolg: “Dat waardeer ik heel erg, dat je hem wilt beschermen. Wil je vertellen wat jullie precies willen voor Maurits?” “We zijn er om te kunnen wegrennen. Zodat Maurits steeds alert is. Maurits is allemaal stappen aan het zetten, maar het voelt niet veilig. Wij zorgen ook dat Maurits niet slaapt, zodat hij niet te snel kan gaan met zijn plannen.“ Ik sta versteld. Maurits lijkt ook onder de indruk van de informatie die hij van zijn lichaam krijgt. “Wow, dank je wel dat je dit wil delen.”

Op deze manier onderzoeken, Maurits, zijn intuïtie en ik de redenen die de restless legs hebben om zich te manifesteren.  En wat ze van hem willen en wat er voor nodig is om ze te laten ontspannen.” We hebben nodig dat Maurits een plan maakt wat hem niet voor schut zet.” “Ah, willen jullie dat het plan van Maurits goed in elkaar zit? Dat hij goed research doet naar de haalbaarheid van zijn plannen?” Aan het einde van de sessie hebben we een plan van aanpak en voelen de benen ontspannen. Maurits zegt dat hij nog maar moet zien of hij lekker zal slapen die nacht. “We zullen zien,” zeg ik, “misschien moeten we dit nog een paar keer doen. Maar je weet nu hoe je antwoord van je lichaam kan krijgen. En dat je met je lichaam kan samenwerken. Jullie hebben immers hetzelfde belang”.

Wil je ook alle blokkades die in de weg staan om je purpose te realiseren opruimen? Het ministerie van SWZ biedt daar subsidie voor. Kijk op alightcareers.nl/gratis.

Ja, bel mij voor een gratis intake!