Blog

5 tips voor een TOP sollicitatiegesprek!

Al maanden struin je alle vacaturebanken af op zoek naar jouw droombaan. En dan op een dag, staat die functie ineens voor je neus. Ein-de-lijk! Razend enthousiast ga je aan de slag met je cv en schrijf je een weergaloze motivatie waarom ze jou die functie moeten geven. Het heeft gewerkt: je wordt gebeld met de vraag of je op sollicitatiegesprek wilt komen bij de manager van de afdeling.

Een week later is het zover. Sta je daar dan met trillende handjes en zweet op je rug? Of heb je gezonde zenuwen omdat je weet dat je jezelf goed voorbereid hebt voor dit moment? In deze blog geven we je een aantal tips voor het sollicitatiegesprek waar je zelf misschien niet gelijk aan had gedacht.

‘Open deuren’ tips voor het solliciteren

Op websites als Intermediair.com vind je misschien wel honderden tips om jezelf voor te bereiden op het Sollicitatiegespreksollicitatiegesprek. En daar zitten een hoop zogenaamde ‘open deuren’ bij die je zelf ook vast en zeker al had bedacht. Wat dacht je van ‘kom zoveel mogelijk te weten over het bedrijf en je gesprekspartner’. Of ‘bereid je voor op mogelijke vragen’. En open deur nummer drie: ‘kom op tijd’. Nuttige tips, maar niets nieuws onder de zon.

5 tips die niet direct voor de hand liggen

Er zijn zeker ook nog wat praktische zaken waar je misschien niet gelijk aan hebt gedacht, maar die wel van belang kunnen zijn tijdens je voorbereiding voor het sollicitatiegesprek. We zetten de top 5 voor je op een rijtje.

  1. Let er op dat niet alleen je kleding verzorgd is, maar ook je tas. Zorg ervoor dat je tas er a) netjes uitziet en b) groot genoeg is voor een notitieblok, pen, uitgeprint cv én een paraplu. Je wilt toch niet drijfnat bij je toekomstige werkgever binnen stappen?
  2. Neem iets te eten en drinken mee voor onderweg. Het zorgt voor de nodige energie die je nodig hebt tijdens het solliciteren. Bovendien zit je dan ook niet met een rommelende maag aan tafel.
  3. Wees beleefd tegen iedereen die je tegenkomt binnen het bedrijf vanaf het moment dat je de voordeur binnenstapt. Je eerste indruk is alles!
  4. Als je nog even moet wachten, ga dan niet met je telefoon spelen. Vaak liggen er wel vakbladen die je kan doorbladeren en lezen. Dan maak je in ieder geval een geïnteresseerde indruk.
  5. Tijdens een sollicitatiegesprek wil je toekomstige werkgever meer over jou te weten komen, maar het is ook voor jezelf een uitgelezen kans om relevante vragen te stellen over het bedrijf en de functie. Denk dan aan vragen zoals waarom de functie is vrijgekomen, wat de doelstelling van de afdeling is en hoe je gesprekspartner de bedrijfscultuur en managementstijl zou omschrijven. Ook daarmee toon je je interesse én je komt er achter of het bedrijf nog steeds aan je verwachtingen voldoet.

Wees jezelf tijdens het sollicitatiegesprek

Ondanks dat dit toch ook weer een open deur is, is dat wel het allerbelangrijkste. Je kan je nog zo goed voorbereiden, maar als je je anders voordoet dan je bent, dan merkt je toekomstige werkgever dat. Dus wees vooral jezelf tijdens het sollicitatiegesprek. En als je dan ook nog deze tips volgt, dan komt het vast en zeker helemaal goed! Lees meer over de do and don’t tijdens een sollicitatie.

Yes, call me for a free intake!