Reintegration

Voor werkzoekenden in Amsterdam

Wat is re-integratie?

De definitie van re-integratie volgens Wikipedia:

Reintegration
betekent letterlijk ‘weer laten functioneren’. Meestal wordt er gedoeld op ‘re-integreren op de arbeidsmarkt’, wat betekent dat iemand opnieuw op zoek gaat naar werk via een bureau. Ook na een ziekmelding spreekt men bij terugkeer op de eigen werkplek van re-integratie.

Bron: Wikipedia

Sylvie heeft in 6 gesprekken mijn professionele ambities helder gemaakt en gezorgd dat ik deze door middel van concrete doelen bereik. In haar werk als loopbaancoach is ze professioneel, persoonlijk en resultaatgericht. Ik raad haar professionele kennis en werkwijze aan eenieder aan die meer grip wil krijgen op zijn of haar ambities.

Koos Boertjens

inmiddels freelance webeditor en contentmanager

Aanleiding voor een re-integratietraject

Als je een uitkering ontvangt van het UWV of je gemeente, kom je in aanmerking voor een re-inetgratietraject. Bijvoorbeeld met een WW, WAJONG of WWB uitkering. Misschien heeft je werkcoach of arbeidsdeskundige van het UWV aangegeven dat je zelf een re-integratiebureau mag uitkiezen waarvan je denkt dat het jou het meest gaat helpen. Ook kun je zelf het initiatief nemen voor een re-integratietraject en aan je werkcoach vragen of je toestemming krijgt voor begeleiding bij je terugkeer naar werk. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor een re-integratie-traject, neem dan vrijblijvend contact op. Dan geven we je graag advies.

De aanpak van ALIGHTcareers in re-integratie Amsterdam:

persoonlijk, betrokken en vernieuwend

Natuurlijk is iedere situatie en iedere persoon anders. Daarom ga ik met jou als kandidaat eerst in gesprek om een re-integratietraject op maat samen te stellen, afgestemd op wat jij wil bereiken en daarbij nodig hebt. De opdrachten stem ik af op jouw voorkeurstijl van communicatie. Bijvoorbeeld geen biografische levensbeschrijvingen als je niet van schrijven houdt. Dan doen we misschien een biografisch interview. Of mag je je levenslijn tekenen. Hieronder vind je een overzicht van de fases in die meestal aan bod komen in de re-integratiebegeleiding.

1

De juiste mindset door mental coaching

Als je een re-integratietraject krijgt aangeboden, kan het zijn dat je al even in de uitkering zit. En dat je dus al even aan het solliciteren bent. Misschien ben je al wel erg vaak afgewezen, of nog erger: hoor je helemaal niks op je sollicitatie. Het kan zijn dat je dan wat onzeker geworden bent of het allemaal nog wel gaat lukken.

In deze fase sta ik je als personal coach bij. We werken oplossingsgericht, versterken je zelfbeeld en kijken vooral naar wat het leven voor jou de moeite waard maakt. Zo kun je je snel richten op wat je blij maakt en jezelf opladen voor de uitdagingen die je (mogelijke) ontslag met zich meebrengt. We gaan op zoek naar overtuigingen over jezelf en je kansen op de arbeidsmarkt die je tegenhouden en vervangen deze door constructieve ideeën, die je zorgen dat je in de juiste mindset komt.

2

Ontdek je purpose en het beroep dat daarbij past

De fase van rouwverwerking hoeft niet klaar te zijn om op zelfonderzoek uit te gaan. In de fase brengen we in kaart wat je eigenschappen, passies en fascinaties zijn. Ook kijken we naar je competenties, talenten en kernkwaliteiten. Je valkuilen en belemmerende patronen komen eveneens te voorschijn. Door je persoonsprofiel te combineren met een beroepeninteressetest komt er een beeld te voorschijn van het werk waar jij je gelukkig in voelt, én waar je ook goed in functioneert.

Hiervoor zet ALIGHTcareers verschillende coaching tools is, waarvan sommige online programma´s zijn. Andere ontvang je in je mailbox of worden tijdens het coachingsgesprek uitgereikt.

3

Arbeidsmarktverkenning

Zodra je een wensberoep hebt geformuleerd ga je een kijkje nemen in de praktijk en ervaren of het beroep wel zo ideaal is als het lijkt. Dat is natuurlijk zoeken op internet – maar niet te lang. Vooral door gesprekken met toekomstige vakgenoten en ze uit te horen over werk krijg je een beeld van een gemiddelde werkdag en de arbeidsvoorwaarden. Zo ervaar je zelfen of het werk goed bij je past. Is dat zo, dan kun je gesprekspartner ook vragen om tips voor het verkrijgen van een functie of het starten van een succesvol eigen bedrijf in die richting.

4

Jobhunting (Mobiliteit)

Nu je weet of je wensberoep bij je past en je helder hebt wat je moet doen om die baan te bemahcitgen, stellen we een jobhunt plan op. Je stelt een duidelijk doel en samen bedenken we een geraffineerde jobmarketingcampagne om je doel te bereiken. Vervolgens gaan we aan de slag mat training / coaching voor het verbeteren van je sollicitatievaardigheden.

De basis voor je jobmarketing vormt een sprankelend, voor iedere sollicitatie op maat gemaakt CV en een overtuigende brief. Wanneer je reageert op een vacature of een open sollicitatie stuurt zijn je CV en brief het breekijzer waarmee je op gesprek komt. Ook zijn LinkedIn, Twitter, Facebook en andere sociale media mogelijke middelen om naar werk te zoeken. Bovendien kunnen we guerilla job marketing tactieken inzetten, als dat bij je past.

Naast de jobmarketing zul je ook direct met zoveel mogelijk mensen in contact komen die je aan informatie over je droombaan kunnen. Van de mensen die een baan vindt, is veruit de meerderheid op die manier op gesprek gekomen. Het netwerk van ALIGHTcareers staat daarvoor ook tot je beschikking.

Tot slot wordt je getraind om jezelf overtuigend in een gesprek te presenteren. Want in het gesprek is waar het uiteindelijk gebeurt. Door de fase Ontdek je passie heb je een veel duidelijker beeld van jezelf, je talenten en je motivatie gekregen. Daardoor kun je jezelf goed verkopen. Bovendien trainen we je om te zorgen dat je kernachtig kan vertellen waarom jij een zeer geschikte kandidaat bent. En leer je een trucje waarmee je je moeiteloos van alle andere kandidaten onderscheidt.

5

Aan het werk

Als je een wensberoep hebt gekozen waar een markt voor is en dat goed aansluit bij je profiel, dan moet het met de juiste aanpak binnen 60 dagen lukken om werk te vinden (zelf deed ik het binnen 24 dagen). Heb je een baan gevonden dan krijg je de beste onderhandelingstips om het meeste uit je onderhandeling te halen.

Wanneer je in je nieuwe baan begonnen bent, ben ik je jobcoach. Als je dat op prijd stelt, kom ik langs op je nieuwe werkplek en bespreken we hoe je nieuwe werk bevalt. Mocht je werkhervatting niet helemaal op rolletjes verlopen dan samen op zoek naar een oplossing, misschien wel in overleg met je werkgever. Ook kijken we samen vooruit en stellen een loopbaanplan op waar je een aantal jaar mee vooruitkunt.

Kosten Re-integratie Amsterdam en daarbuiten

Een re-integratieprogramma bij ALIGHTcareers wordt altijd op maat gemaakt. Omdat iedere persoon anders is en andere dingen nodig heeft, is er geen standaard kostprijs te geven. Tijdens een kostenloze intake inventariseren we het urenaantal dat naar verwachting nodig is en brengen dan een offerte uit.

Kom je als werknemer in aanmerking voor re-integratiebegeleiding of ben je werkcoach of arbeidsdeskundige  en wil je van gedachten wisselen over de mogelijkheden voor re-integratie voor één van je klanten, neem dan contact met ons op voor een geheel kosteloos en vrijblijvend gesprek en advies!

Bel ons gerust voor advies

Investeer in het langer doorwerken. Het levert u zoveel op. Neemt u contact met ons op?

Direct informatie aanvragen