Re-integratie tweede spoor

Het realiseren van je purpose na langdurig uitval of verzuim

Wat is re-integratie tweede spoor?

Het UWV zegt op de website:

Re-integratie tweede spoor:
Dit is alle activiteiten die je als werkgever en arbeidsongeschikte medewerker samen doen om aan het werk te komen in een nieuwe functie bij een ander bedrijf. Dit is verplicht als het niet lukt om de medewerker intern een nieuwe, passende functie te geven.

Sylvie heeft in 6 maanden mijn professionele ambities helder gemaakt en gezorgd dat ik deze door middel van concrete doelen bereik. In haar werk als loopbaancoach is ze professioneel, persoonlijk en resultaatgericht. Ik raad haar professionele kennis en werkwijze aan eenieder aan die meer grip wil krijgen op zijn of haar ambities.

Koos Boertjens

inmiddels freelance webeditor en contentmanager

Aanleiding voor re-integratie tweede spoor

Arbeidsongeschiktheid is voor niemand prettig. Niet voor jou als medewerker, omdat je naast dat je je niet fit voelt, ook nog zorgen kunt maken over je baan. Maar voor jou als werkgever is het ook lastig, want je wil graag dat je medewerkers op hun plek zijn en lekker meedraaien. Bovendien heb je met het UWV te maken, die na twee jaar beoordeelt of er voldoende gedaan is in het re-integratietraject (Wet van Poortwachter) om de loonbetaling over te nemen in een Ziektewet of WIA uitkering.  

Jij als werknemer, je werkgever en de arbodienst of -arts hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. Alle partijen hebben verplichtingen tijdens de eerste twee jaar van het ziekte- en re-integratietraject.  In eerste instantie kijken jullie samen binnen de organisatie of hervatting van het huidig werk of ander werk haalbaar is, dit wordt ook wel eerste spoor genoemd. Maar als dat niet mogelijk is, dan vraagt het UWV om ook bij andere werkgevers naar passend werk te gaan kijken. Een arbeidsdeskundige geeft dan aan dat er een tweede spoor moet worden opgestart, uiterlijk binnen 6-8 weken na de eerstejaarsevaluatie (= in de 52e verzuimweek). 

Omdat niet iedere organisatie voor het tweede spoor zelf begeleiding kan bieden, helpen en ondersteunen wij van ALIGHT graag.  Zo zorg je als organisatie dat je medewerker goed begeleid wordt bij het vinden van nieuw werk wat écht past bij zijn/haar huidige mogelijkheden. Daarbij bewaken wij een juiste dossieropbouw en voorkom je hiermee als organisatie een loonsanctie die kan oplopen tot een jaar salarisdoorbetaling.  

 

In onze aanpak staat echter altijd de medewerker centraal. Wij geloven dat als iemand weer in een nieuwe toekomstdroom heeft, dat deze in beweging komt om die waar te maken. In onze jarenlange ervaring komen we steeds weer tot dezelfde conclusie: als mensen weten wie ze zijn en wat hun unieke bijdrage is, geeft dat een nieuw zelfvertrouwen en een diep intrinsieke motivatie. Een nieuwe, passende baan is dan ineens veel sneller gevonden.

Wij laten je medewerker eigen antwoorden vinden, over de volgende baan, maar ook daarna. Zodat deze het eigen kompas kan raadplegen, en in iedere situatie weet welke stap deze te zetten heeft. 

Antwoorden zitten van binnen

De arbeidsmarkt is veranderd. Door de Corona maatregelen, door de enorme technologische ontwikkelingen, door veranderingen in wat we met zijn allen belangrijk vinden en hoe we met elkaar omgaan. Dat vraagt nieuwe dingen van ons. Oude modellen werken veelal niet meer.  Het vraagt van ons dat we onze eigen antwoorden gaan vinden, in onszelf. Dat we onze intuitie gaan raadplegen. Dat we in een totaal nieuwe set van omstandigheden wat ons te doen staat.  (Bron: How Top Executives Use Thcir Intuition to Make Important Decisions, Weston Agor).

Daarom is een belangrijke ingredient van onze trajecten mensen in contact brengen met de plek waar ze hun pad kennen, en samen gaan we op onderzoek uit waar hun unieke plek in de wereld is. Vervolgens helpen we met concrete stappen om die baan of business ook daadwerkelijk te realiseren. 

De aanpak van ALIGHTcareers

Purpose based, betrokken en vernieuwende re-integratie begeleiding

Natuurlijk is iedere situatie en iedere persoon anders. Daarom gaan we eerst met een medewerker in gesprek voor re-integratie tweede spoor op maat. We nemen het aanwezige dossier door zoals de Functionele Mogelijkheden Lijst en  arbeidsdeskundige rapportage.  En stemmen af op wat jij wil bereiken en wat jij daarbij nodig hebt. We beginnen altijd bij je essentie en je purpose: wie ben jij echt? En wat voel jij dat je ten diepste te doen hebt in je leven? Dat gaan we vervolgens vertalen naar een concrete rol en een organisatie die bij je past. Of je eigen bedrijfsactiviteiten, doelgroep en bedrijfsplan, als je voor jezelf wilt beginnen.

Kosten re-integratie tweede spoor

Een re-integratietraject bij ALIGHTcareers Amsterdam wordt altijd op maat voor je gemaakt. Omdat iedere persoon anders is en andere dingen nodig heeft, is er geen standaard kostprijs.  Er is wel een richtlijn voor een gemiddeld traject. 

Het gemiddelde traject duurt een half jaar. De kosten voor een gemiddeld traject van een half jaar bedragen EUR 4000. 

Tijdens een kosteloze intake inventariseren we het urenaantal dat we naar verwachting nodig hebben om je naar de baan die je zoekt te leiden. Dan brengen we een offerte uit.  

Wil je van gedachten wisselen over de mogelijkheden voor jouw re-integratietraject? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek op ons kantoor in Amsterdam.

Bel ons gerust voor advies

A selection of our clients