Blog

Is een videosollicitatie beter dan een normale sollicitatie?

Dat is een vraag die ik regelmatig hoor. We horen, zien en lezen tegenwoordig allemaal dat een ‘gewone’ sollicitatiebrief met cv niet meer genoeg zijn om je droombaan te krijgen. Je moet opvallen, jezelf positief onderscheiden van al die andere sollicitanten. Is een videosollicitatie dan het antwoord?

Wat is een videosollicitatie?

Ik denk dat de meesten wel zullen weten wat een videosollicitatie is, maar voor het complete plaatje licht ik het nog even kort toe. Er zijn namelijk twee vormen. De eerste is de video die je zelf helemaal maakt als aanvulling op je cv of in plaats van je traditionele sollicitatie. Je laat dan in de video zien wie je bent, wat je achtergrond is en waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie.

Andere kant zien we dat grote bedrijven vragen om een videosollicitatie. Je krijgt dan een aantal vragen in beeld die je moet beantwoorden. Eigenlijk een interview dus, maar dan via een video. Na het interview krijg je de ruimte om meer over jezelf te vertellen.

De tweede variant van de videosollicitatie komt nog niet heel vaak voor (al schijnt het wel echt door te gaan breken), dus laat ik het in dit artikel vooral hebben over de ‘normale’ videosollicitatie.

Lees niet je hele cv voor in je videosollicitatie
Lees niet je hele cv voor in je videosollicitatie

Waarom een videosollicitatie?

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat is ook echt zo. Kijk maar bijvoorbeeld naar het feit dat je op social media het beste scoort als er een video of foto bij je post zit. Dat geldt dus ook voor sollicitaties. Je kunt in een brief nog zo duidelijk omschrijven dat je enthousiast bent, creatief en positief in het leven staat, toch blijft het altijd een beetje vaag.

In een video hoef je het niet te vertellen; je kunt het gelijk laten zien. Door de manier waarop je jezelf presenteert, ziet de recruiter in één oogopslag of je inderdaad bij het bedrijf past. Eigenlijk moet je de videosollicitatie zien als een korte pitch om jezelf te verkopen. Lees niet je cv voor, die stuur je uiteraard ook gewoon mee als achtergrondinformatie. Wat je normaal zou omschrijven in je sollicitatiebrief, vertel je nu op een video.

Altijd een videosollicitatie sturen?

Bekijk wel van te voren of een videosollicitatie past bij de organisatie waar je gaat solliciteren. Niet elke recruiter zit er namelijk op te wachten om video’s te bekijken. Die kunnen snel een brief en cv scannen, waardoor het ze meer tijd kost om een video te bekijken dan een brief te lezen. En soms past het ook niet bij de bedrijfscultuur. Bij een hip marketingbureau zou ik het absoluut aanraden om een videosollicitatie te proberen. Bij een conservatieve gemeente kun je nog steeds het beste een brief sturen.

5 tips voor het maken van een videosollicitatie

Heb je de knoop doorgehakt om een videosollicitatie te maken? Ik heb vijf tips voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten wanneer je een videosollicitatie gaat maken.

Kort, krachtig en persoonlijk

Hou de video kort, maximaal 1:30 minuut. Anders haken mensen af. Bedenk vooraf goed wat je wilt zeggen en gebruik daarvoor korte, krachtige zinnen. Verdiep je in de werkgever en laat duidelijk zien waarom jij als persoon uitstekend past bij het bedrijf. Maak dus niet één standaard video, maar pas deze aan per sollicitatie. De eerste 10 seconden zijn het belangrijkste, zorg dus dat die perfect zijn!

Let op je omgeving

Uiteraard zorg je ervoor dat je er zelf op je best uitziet in de video, maar dat geldt ook voor je omgeving. Zorg dat de ruimte waarin je gaat filmen opgeruimd is en dat er geen rotzooi in beeld komt.

Met een webcam kun je tegenwoordig goede video's maken
Met een webcam kun je tegenwoordig goede video’s maken

Bepaal de beste camerapositie

Tegenwoordig kun je al makkelijk via de webcam van je laptop een goede, duidelijke video maken. Alleen is dat meestal niet de beste camerapositie. Zet je laptop op een paar boeken, zodat de webcam wat hoger staat. Gebruik je een gewone camera, ga dan er niet te ver vanaf zitten. Je ogen moeten in goed in beeld zijn, zodat de video persoonlijker wordt. Zet de camera niet te hoog, niet te laag, maar recht voor je.

Zorg voor een goede kwaliteit van de video

Check van tevoren of het licht en geluid goed zijn. Je wilt jezelf niet overbelichten, maar het moet ook niet te donker zijn. En de audio moet zuiver zijn. Als de beelden nog zo scherp, maar je bent niet te verstaan, dan sla je de plank alsnog mis.

Wees gewoon jezelf

Het allerbelangrijkste is nog wel dat je gewoon jezelf moet zijn op de video. Ga je video niet tot in detail scripten. Bedenk wel wat je wilt zeggen, schrijf desnoods de hoofdlijnen op voor jezelf zodat je niks vergeet. En daarna ga je vertellen. Gebruik je eigen woorden, want dat komt het natuurlijkste over.

Veel succes met je videosollicitatie! Wil je hier meer over weten? Laat dan hieronder een berichtje achter of lees meer over de do and don’t tijdens een sollicitatie!

Yes, call me for a free intake!