Blog

Sollicitatiegesprek: kleding voor vrouwen

Weet je hoe lang het duurt voordat recruiters een oordeel over je gevormd hebben? 30 seconden! Daarom is die eerste indruk ook zo ontzettend belangrijk. En dat begint al bij het moment dat je het bedrijf binnen stapt en je de recruiter een hand hebt gegeven. Nog voordat je überhaupt iets hebt kunnen zeggen, heeft hij of zij al een oordeel over je. Dus dress to impress! Daarom geef ik je in deze blog kledingtips zodat jij goed voor de dag komt.

Lekker makkelijk voor mannen

Even heel kort voor de mannen onder ons. Ga je voor een managementfunctie, dan kies je voor een donker pak in het grijs, zwart of blauw met een licht overhemd en bijpassende stropdas. Ga je op gesprek voor een creatieve baan, durf dan eens een gewaagde kleur of print voor je overhemd of stropdas. En anders is een nette broek met moderne blouse en gepoetste schoenen altijd goed.

En nu over vrouwenkleding

Voor vrouwen is er nou eenmaal veel meer keuze wat betreft kleding die ook nog zakelijk is. Wij zijn echt niet meer gebonden aan het mantelpakje met blouse en je haar in een knot. Er zijn genoeg andere manieren om er professioneel uit te zien zonder dat je strak in het pak zit. Maar laat ik wel gelijk zeggen, dat dat natuurlijk wel gewoon kan. Als jij je prettig voelt in een mantelpak, dan moet je dat absoluut aantrekken tijdens je sollicitatiegesprek.

Being part of a white collar environment

Neutrale, zakelijke outfit voor vrouwen

Wat iedere vrouw wilt tijdens een sollicitatiegesprek, is dat ze beoordeeld wordt op haar kwaliteiten en niet op haar vrouwelijkheid. Zorg er dus dat je niet teveel je vrouwelijkheid benadrukt tijdens het gesprek. En daarmee bedoel ik dat je niet teveel huid moet laten zien. Geen diepe decolleté, geen korte rokjes (net boven de knie is prima), draag of een broek of panty’s bij een rokje. Kies bijvoorbeeld voor een nette pantalon met een getailleerde blouse en blazer. Je kan ook een shirt of topje onder je blazer dragen. Bedenk dan wel dat je dan je blazer eigenlijk niet uit kan doen als het warm is. Met een blouse is dat makkelijker.

Kleur van je kleding

Ook wat betreft de kleur van je outfit, kan je beter kiezen voor neutrale kleuren in plaats van heel uitgesproken kleuren of felle prints. De kleur moet wel bij je gezicht passen, zodat je er op je best uitziet. Op internet heb je verschillende websites waarop je kan zien wat voor kleurtype je bent. Op basis daarvan kan je bepalen welke kleuren het beste bij je passen.

Subtiele accessoires

Een regel die ik je wil meegeven, is dat je geen kleding of accessoires moet dragen die afleiden van je professionaliteit. Draag dan ook geen grote, opvallende oorbellen of ketting, maar juist subtiele sieraden die je outfit ‘af’ maken. Vermijd ook rammelende armbanden, want die zijn heel storend tijdens een sollicitatiegesprek. Als vrouw zijn je tas en schoenen ook belangrijk voor het complete plaatje. Zorg dat ze bij elkaar passen. Laat je naaldhakken in de kast staat en kies voor een mooie pump met dichte tenen. En zorg dat je tas groot genoeg is voor een schrijfmap, pen, flesje water en je portemonnee en dergelijke. Let er op dat je tas en schoenen schoon en netjes zijn.

Managementfunctie of marketingbureau?

Als het goed is, doe je voordat je je sollicitatie verstuurt, research naar het bedrijf. Wat doet het bedrijf, hoe ziet de functie eruit enzovoorts. Verdiep je tijdens dat onderzoek ook goed in de cultuur en stijl. Daaruit kan je vaak al afleiden of er een dresscode is binnen het bedrijf. En kom je er zo niet achter, vraag het dan gerust. Het zou toch jammer zijn als je de plank volledig misslaat met je kleding tijdens het sollicitatiegesprek.

vrouwelijke baas

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat je voor een managementfunctie formeler gekleed gaat, dan wanneer je voor een hip en trendy marketingbureau wilt werken. Bij die laatste mag je gerust laten zien dat je ook de modetrends op de voet volgt.

Nog een paar laatste tips

Als laatste wil ik je nog een paar tips meegeven zodat je de eerste stap naar een top sollicitatiegesprek al hebt gezet:

  • Zorg voor flatterende kleding die je lichaam op de juiste punten accentueert
  • Vermijd te strakke of juist te wijde kleding
  • Wees subtiel met je make-up en parfum
  • Let er op dat je kleding schoon en gestreken is
  • Een ladder in je panty kan echt niet, neem dus altijd een reserve mee

Maar trek vooral kleding aan waarin je je prettig en comfortabel voelt. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en daar kan de recruiter niet omheen! Lees meer over de do and don’t tijdens een sollicitatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yes, call me for a free intake!